Performans x2 ur arkivet

Identitatem, grupputställning, Nordens Institut på Åland, 2015.

victor

Inbjudan. Performans? Vad väcker diskussion?
Tiggare har debatterats.
Hur kan jag knyta min egen identitet till ämnet?
Jag kan pröva hur det känns att vara tiggare.
Om jag bytte plats med en av dem som redan finns i staden skulle det vara han som spelar dragspel utanför Sittkoffs Galleria! Jag skulle vilja bidra med något utöver en skramlande kopp.
Kan han lära mig spela dragspel? Kan jag få tillfälle att lära känna honom? Vi presenterar oss, han heter Viktor men jag är totalt omusikalisk och vi hittar inget gemensamt språk. Tolk i telefon. Svårt.
Jag tar lektioner med Greta. Hon säger att jag lär mig fort och att mina pianofingrar passar bra till dragspel. Min självbild vacklar på ett gemytligt sätt.
Jag kan inte läsa noter, det är ett totalt främmande språk. Greta numrerar mina fingrar och varje tangent får en bokstav. Att producera ljud som blir till en melodi är en fantastisk känsla!
Jag ställer mig på Viktors plats. Viktor är inte där. Tror förbipasserande att jag är en tiggare? Eller en sorglös gatumusikant.? Knappast. Jag kan bara en låt, nästan.
Jag får några mynt i min hatt och köper glass. Jag misstänker att experimentet inte är någon succé. Vad saknas? Anonymitet och desperation?
Han heter Viktor.

 

A complicated relation, grupputställning, Kalmar konstmuseum 2011.

kalmar3   kalmar5

kalmar6   kalmar7

Network, mixed media. Knyta knutar och länka trassliga urbana områden med glesbygdens vägar. Jag använde mig av vägkartor som guide för att bygga ett nätverk av röd lina på fasaden under öppningen av utställningen.

A COMPLICATED RELATION, PART II